Unicycle - pure passie

Unicycle team CMA

Eind 2002 is het idee geboren om een unicycle te bouwen. Dit naar aanleiding van een weddenschap met een bevriende motorclub. Deze motorvrienden hadden niet gedacht dat we als christenen een unicycle zouden gaan bouwen en sterker nog, ermee zouden racen!

De eerste race vond plaats in april 2003. Wij als CMA gingen met de overwinning en de weddenschap aan de haal. Na deze race hadden wij de smaak goed te pakken en zijn ons gaan melden bij het Nederlands kampioenschap. Ons eerste motorblok was een Suzuki GS750. Deze staat nog in het clubhuis. Om sneller te gaan, werd er een Honda Bol d‘Or 900 blok ingelepeld. Dit ging zo goed dat we twee jaar later als CMA-team Nederlands kampioen zijn geworden! Op dat moment is de liefde voor het racen met een unicycle geboren.

cma unicycle
cma-unicycle

Bij een unicycle-race staat er een compleet team achter de racers: mensen die sleutelen, mensen die lassen, mensen die helpen met hand en spandiensten en natuurlijk piloten met stalen zenuwen! Iedereen heeft zo zijn gaven en talenten, die we op deze manier mogen gebruiken.

In 2007 hebben wij een tweede unicycle gebouwd, met een Suzuki Bandit 1200 blok erin. De Bol d’Or 900 is naar een ander team gegaan en later in 2010 terug gekomen binnen de CMA. Ook kwam er een andere unicycle meedoen met de naam Light Force. Deze had een Suzuki GSXR 1100 blok in het frame hangen, maar na aanhoudende problemen met de koppeling hebben we besloten om de Bandit unicycle te slopen en het blok in de Light Force te sleutelen. Het achterwiel en de achterbrug hebben we in de Bol d’Or 900 gesleuteld.

Door de jaren heen hebben we met verschillende piloten geracet, maar we haalden bijna altijd een plaats in de top drie! Jullie snappen wel dat de andere teams fanatiek aan de slag gingen om hun unicycle sneller te maken, want verliezen van een team van christenen, dat kan toch niet? Door de jaren heen zijn we geaccepteerd door de andere teams en kunnen wij door middel van de unicycle laten zien dat twee passies prima te combineren zijn; geloof en racen! We zijn alert op wat er om ons heen gebeurt en helpen andere teams waar nodig.

In 2010 en 2012 zijn we naar Zwitserland geweest en hebben meegedaan aan het wereldkampioenschap. In 2012 stonden in Zwitserland 109 unicycles aan de start! Wij hebben geen prijzen binnen gehaald, maar wel veel plezier gehad. De Bol d’Or heeft ook geracet in Berlijn, waar we zelfs een 2.96 sec. op de klok hebben gezet!

De Bol d’Or is nog steeds een van de snelsten in Nederland, in 2015 zijn wij 2e in het Nederlands kampioenschap geworden. In 2013 hebben wij niet geracet, wegens het ontbreken van een piloot, maar in 2014 waren we terug met Harm Stoel als nieuwe piloot. De motor was twee dagen voor de race in Opmeer klaar, maar liep niet goed. De carburateurs waren schoon gemaakt, er zijn vier nieuwe bougies in gekomen, maar door tijdgebrek hebben we niet meer kunnen sleutelen.

Ondanks dat zijn we in die eerste race van het seizoen gelijk eerste geworden. Tot twee keer toe is er een fotofinish geweest in deze race met het andere snelle team en ons team. In de finale wonnen wij met een unicycle lengte voorsprong tegen hetzelfde team! En dan zijn al die reacties van de concurrentie zo mooi: ‘Het is niet eerlijk, jullie krijgen hulp van boven.’ Dat we zo snel zijn omdat er aan de horizon een kerktoren boven de weilanden en een dorpje uitsteekt. Wat prachtig mooi om zo een getuige te mogen zijn, midden tussen alle unicycle teams in.

cma-unicycle
cma-unicycle

Momenteel zijn we weer bezig met de Light Force, we hebben inmiddels een FZR 1000 EXUP ingebouwd, deze moet nog wat worden aangepast en zal naast de Bol d’Or worden ingezet. Aan andere bikers en in de EU willen we laten zien dat we een beetje gek zijn en zeker niet wereldvreemd! We krijgen tijdens deze races ook best wel vragen over de unicycle en het racen. Gebrek aan gesprekstof is er eigenlijk nooit.

Misschien denk je: wat moet dat verhaal op deze site? Zoals we al in dit stuk schrijven, zijn niet alle christenen hetzelfde. Maar nog belangrijker is dat God ons allemaal verschillende talenten gegeven heeft om te gebruiken en om van te genieten. We zijn goed met onze handen en we zijn technisch onderlegd. Wij geloven dat God geniet als Hij ziet dat mensen hun gegeven talenten gebruiken en er ook nog veel plezier aan beleven. Het mooiste is dat we naast het racen met de unicycle (tijdens de race gaat dat een beetje moeilijk) mogen getuigen van wat God in ons leven betekent. Onze slogan is: FULL TROTTLE WITH CHRIST. Een tijd onder de drie seconden hoort bij de wereldtop!

 

Namens het unicycle team CMA, Albert